Økonomi

Sådan får du nemt råd til lækre ting til hjemmet

Penge er i det 21. århundrede næsten lige så vigtige som luft og vand. Med uforudsete udgifter, industri omvæltninger og faste forpligtelser, kan det være enormt svært at få råd til nye, fine ting i hjemmet.

Her er vores praktiske råd og hacks til at få råd til det, som har stået på ønskelisten i månedsvis.

Start med overblik

Det naturlige sted at starte, er at skabe overblik over alle dine indtægter og udgifter. Du kan bruge en af de mange budget apps, plotte tallene ind i et regneark eller bruge godt gammeldags pen og papir.

Når du har fået det totale overblik, kan du opsige de tjenester, du ikke bruger for tiden. Det kunne være fitness medlemskabet, bogklubben eller omlægning af forsikring. De fleste bliver noget overrasket, når de ser, hvilke summer der kan spares på services, som ikke bringer værdi, men alligevel suger penge hver måned.

Automatisér dit budget

Fælden er, at når vi ved der er penge på kontoen, bliver vi fristet til at bruge af dem – helt automatisk. Du kan imidlertid undgå fælden helt ved at aftale med din bank, at hver gang der kommer penge ind, skal de automatisk fordeles ud på en række underkonti.
På den måde er du altid sikker på, at der er penge nok til det hele, samtidigt med at du investerer i din egen fremtid og giver noget tilbage til dem, som er mindre heldigt stillet. Her er et eksempel til inspiration, men du kan altid ændre på satserne, alt efter dine behov, ønsker og finansielle mål.

Opsparing

20%

Uforudsete udgifter

20%

Faste udgifter

30%

Underholdning

10%

Velgørenhed

10%

Investeringer

10%

Overvej et lån

Somme tider kan et lån være en nødvendighed eller en stor lettelse. Sørg for at tjekke ÅOP (årlige omkostninger i procent), samt fastsæt både hovedstol og løbetid efter bedste evne. Find det bedste lån i dag, og skab en buffer i budgettet.

Der er store penge at spare på lån, og du har naturligvis helt andre muligheder, hvis du ligger inde med friværdi. Desuden er der en hel bølge af decentraliserede finansløsninger (DeFi), som er godt og vel i gang med at brede sig i markedet.

Med DeFi foregår kreditvurderinger og kontrakter helt automatisk ved hjælp af kunstig intelligens og blockchain teknologi.

Bonus tips

  • Likvidér ting du ikke bruger: møbler, bøger, elektronik, og hvad der ellers ligger og samler støv
  • Køb brugt: her kan du spare en formue, eller endda gensælge med fortjeneste
  • Kig på decluttering og minimalisme som en potentiel mulighed
  • Køb kvalitet: bedre både for miljøet og dig selv.

Nu hvor du har skabt luft i budgettet, er der bedre plads til ting som elegante holmegaard perfection hvidvinsglas, hårde hvidevarer eller en velfortjent ferie sydpå.

Hold dig til planen

Nu du har et realistisk, automatiseret budget, så gør dit bedste for at holde dig til det. Livet sker og forandring er uundgåeligt – hvis din situation ændrer sig, genbesøg budgettet og ret procentsatserne til. Det vigtigste er at have og følge en langsigtet strategi, frem for at handle impulsivt hele måneden og året igennem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *